Kremowy i gęsty chłodnik z buraczków to idealna propozycja na obiad lub kolację w upalne letnie dni. Taka zupa nie tylko orzeźwia, ale również jest pyszna i pożywna.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 młodych buraczków ugotowanych w mundurku
koperek
litr zimnej maślanki
sól
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek do skropienia
Kremowy chłodnik z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ze skórki buraki kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera, wsypujemy posiekany koperek na koniec wlewamy maślankę. Całość miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, jeszcze chwile miksujemy by dokładnie wymieszać z przyprawami. Podajemy skropiony oliwą, posypany koperkiem i kawałkami ugotowanych buraków.
Komentarze