Jarmużowo- buraczkowa sałatka

0 (0 ocen)

To pyszna, sezonowa, jesienno- zimowa sałatka. Jarmuż po obgotowaniu staje się miękki, a jego faliste liście ślicznie prezentują się na talerzach. Idealnie komponuje się z buraczki, serem i oliwkami!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
    • 2 podłużne buraczki,
    • 0,5 czerwonej cebuli,
    • Ok 100 gram sera feta,
    • Kilkanaście zielonych oliwek,
    • 2-3 łyżki słonecznika,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Oliwa z oliwek do polania,
    • Ocet balsamiczny do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Jarmużowo- buraczkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki zawijamy w folie spożywczą, pieczemy do miękkości i studzimy.
    Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jego liście zaczną mięknąć odcedzamy go z wody i studzimy.
    Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na połowę. Cebule przekrawamy i kroimy w piórka. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki.
    Gotowy jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe, przygotowane składniki : buraczki, oliwki, ser, cebula i słonecznik. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami. Podajemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Oliwki Sałata Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować