Jajko zapiekane na fasoli w pomidorowym sosie

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czerwona fasola w pikantnym pomidorowym sosie, żółty ser i szpinak, a to wszystko zapieczone pod sadzonym jajem

Składniki:

  • SOS:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 cebula cukrowa
    1 ząbek czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    2 pomidory
    sól
    pieprz
    chili
    oregano
    PONADTO:
    10 dag siekanego mrożonego szpinaku
    1 puszka 400 g czerwonej fasoli
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    8 dag żółtego ostrego sera – u mnie gouda
    4 jajka
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko

Jajko zapiekane na fasoli w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody.
    Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.
    Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • 2. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3 minuty.
    Dodać pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić.
    Sos wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku.
  • 3. Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową.
    W masę wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku.
    W każdym naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko.
    Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie.
    Przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jajka Pomidor Szpinak Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować