Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

4.5 (147 ocen)

Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Sos:
    250 g pomidorów pelati z puszki
    20 g koncentratu pomidorowego
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    sól
    Pozostałe składniki:
    500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
    parmezan
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.
    Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować