Znudziła Wam się jajecznica i gotowane jajka? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie jajek zapiekanych z warzywami i szynką parmeńską. W kilkanaście minut przygotujecie pożywne śniadanie, idealne na leniwy poranek.
20 min
Składniki:
4 jajka
4-6 plastrów szynki parmeńskiej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
pęczek szczypiorku
kilka pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
masło do wysmarowania kokilek
zioła prowansalskie
pieprz
sól
Jajka zapiekane z warzywami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka, a obydwie papryki w paski. Tak pokrojone warzywa doprawiamy ziołami prowansalskimi i podduszamy przez kilka minut na patelni, a następnie przekładamy je do dwóch kokilek wysmarowanych masłem. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki, pomidorki przekrojone na połówki oraz oliwki. Na końcu wbijamy jeszcze po jednym jajku, dodajemy posiekany szczypiorek i całość oprószamy solą oraz pieprzem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 8-10 minut. Podajemy gorące.
Komentarze