Ciekawa i smaczna przystawka oraz kolorowa z jajkiem i warzywami.
25 min
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
5 jajek ugotowanych na twardo
½ l wywaru drobiowego
1 łyżka żelatyny spożywczej
1 duża marchewka
1 średnia kalarepa
1 mała pietruszka
1 mały seler
Sól, pieprz do smaku
1 puszka kukurydzy
Kilka pasków marynowanej czerwonej papryki
6 plastrów schabu
Natka pietruszki
Jajka w warzywach i galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: warzywa ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w plastry i w paski. Żelatynę wsypać do wywaru(wcześniej wywar doprawić solą i pieprzem), podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. W garnuszkach ułożyć pokrojone warzywa, listki natki pietruszki, jajka, zalać tężejącą galaretką. Na górze ułożyć pasek papryki i kukurydzę, lekko docisnąć, schłodzić. Na talerzu ułożyć pozostałą kukurydzę i złożone plastry schabu, zalać pozostałą galaretką. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Podawać przystawkę na plastrach schabu z kukurydzą.
Komentarze