Kwiaty zatopione w galaretce

4.5 (191 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser jogurtowo-galaretkowy - orzeźwia i zachwyca wyglądem. Możemy przygotować go w większej formie i kroić jak tort lub zrobić porcje dla każdego w małych silikonowych foremkach. Aby wyczarować piękne kwiaty wystarczy odrobina wyobraźni oraz sterylna igła i strzykawka.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
    1 galaretka cytrynowa
    2 galaretki przeźroczyste winogronowe
    125 ml mleka
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka cukru kryształu
    barwniki spożywcze w żelu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kwiaty zatopione w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy 2 galaretki w 0,75 l wody. Wylewamy do miseczki z płaskim dnem (lub napełniamy foremki silikonowe do muffinek). Odstawiamy do stężenia.
  • 2. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy mleko z 1 łyżką cukru, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy do tylu słoiczków, ile kolorów chcemy uzyskać. Barwimy odrobiną barwnika spożywczego.
  • 3. Zakładamy igłę na strzykawkę i naciągamy mleko. Wbijamy pionowo w galaretkę odrobinę naciskając tłok, Wykonujemy dosyć szybkie ruchy pod różnym kątem, ale cały czas wbijając w środek. Aby uzyskać szersze płatki, przebijamy galaretkę i robimy koliste ruchy igłą.
  • 4. Rzopuszczamy cytrynową galaretkę w 1/2 szkl wrzątku. Mieszamy. Tężejącą miksujemy z jogurtem i wylewamy na galaretkę. Mocno chłodzimy.
  • 5. Aby wyciągnąć ładnie deser z formy, zanurzamy na kilka sekund w misce z wrzącą wodą i odwracamy do góry dnem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt roślinny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować