Jajka w galaretce drobiowej

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jajka trochę inaczej

  • 15 min

Składniki:

  • udko kurczaka 1 duża sztuka
    bulion 1/2 litra
    groszek konserwowy 1/2 puszki
    pieprz do smaku
    marchew duża 1 sztuka
    sól do smaku
    ugotowane jajka 6 sztuk
    żelatyna ok 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka w galaretce drobiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko kurczaka razem z marchewką gotujemy w bulionie. Zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę kroimy w kostkę. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Groszek osączamy z zalewy. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącym bulionie. Dodajemy mięso, marchew, groszek i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka obieramy i kroimy na połówki. Na półmisek wylewamy 3-4 łyżki galaretki. Gdy zacznie tężeć układamy połówki jajek. Oprószamy je solą i pieprzem. Tężejącą galaretką zalewamy
    przygotowane jajka. Dowolnie dekorujemy. Bulion musi mieć wyrazisty smak. Można dodać przyprawę maggi. Można też użyć więcej bulionu i odpowiednio więcej żelatyny będziemy mieć więcej galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować