Jajka w galarecie

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem kucharką, dużo gotuję, piekę i przyrządzam różne dania na różne okazje. Chciałabym podzielić się swymi przepisami, bo mam ich tysiące i wykorzystuję na co dzień na wiele sposobów.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 3 łyżki żelatyny
    ● litr bulionu drobiowego lub wywaru jarzynowego (może być z kostki)
    ● kieliszek białego wytrawnego wina
    ● cytryna
    ● sól, pieprz
    ● 5 dag szynki lub polędwicy wieprzowej albo drobiowej
    ● 1 strąk czerwonej papryki
    ● pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy, obieramy, każde
    przekrawamy na pół.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy
    w małej ilości zimnej wody.
  • 3. Bulion zagotowujemy z winem,
    przyprawiamy sokiem
    z cytryny, solą i pieprzem, rozprowadzamy
    w nim żelatynę.
    Studzimy, dodajemy natkę.
  • Jajka w galarecie 4. Do 6 miseczek wkładamy
    paski szynki, pokrojoną w kostkę
    paprykę oraz po połówce
    jajka. Całość zalewamy tężejącą
    galaretką, studzimy.

Porady

● Jajka w galarecie łatwo wyjmiemy z miseczek, jeśli na chwilę zanurzymy naczynie w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować