Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce

5 (6 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i ładnie prezentujące się urozmaicenie kotletów mielonych. Zamrożone jajka przepiórcze otoczyłam mielonym mięsem i panierowałam w otrębach orkiszowych. Wyszło smacznie, prosto, a jednocześnie elegancko.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa, u mnie sarnina
    3 jajka przepiórcze
    łyżka musztardy
    2 - 3 łyżki otrębów orkiszowych
    posiekany koperek
    szalotka
    sól morska
    pieprz kolorowy
    sos Worcestershire

    5 jajek przepiórczych
    otręby orkiszowe do obtoczenia
    smalec gęsi do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Potrawy z jajek

Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przepiórcze (5 sztuk) zamrażamy w skorupkach.

    Mięso mieszamy z jajkami, musztardą, koperkiem, drobno posiekaną szalotką i otrębami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Worcestershire.

    Zamrożone jajka przepiórcze chwilę trzymamy pod strumieniem gorącej wody, dzięki temu łatwo zdejmiemy skorupkę. Obieramy skorupki.

    Jajka owijamy w mięso mielone. Obtaczamy w otrębach orkiszowych. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
    Tak przygotowane jaka przepiórcze podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka przepiórcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować