Jajka po szkocku w bekonie

0 (0 ocen)

...czyli nasze polskie mielone kotlety z niespodzianką w środku zawijane w boczek :) Danie jest niezwykle smaczne a do tego prezentuje się zjawiskowo na talerzu.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
    7 jajek
    pół cebuli
    1-2 łyżeczki ziół (u mnie dalmatyńskie)
    1 łyżeczka musztardy
    boczek parzony w plastrach
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka po szkocku w bekonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka – 6 sztuk gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu. Studzimy i obieramy.
  • 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę musztardy. Doprawiamy ziołami , solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wyrabiamy.
  • Jajka po szkocku w bekonie 3. Masę dzielimy na 6 równych częsci. Z każdej części formujemy płaski placek i owijamy nim dokładnie ugotowanie jajko, tak aby warstawa mięsa szczelnie go otulała. Plastry boczku układamy na desce na „krzyż” na środku którego układamy pulpeta i zawijamy końcówki boczku wokół.
  • Jajka po szkocku w bekonie 4. Owiniete boczkiem pulpety przekładmay do wysmarowanej tłuszczem formy na muffinki. Pieczemy około 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek Mięso Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować