...czyli nasze polskie mielone kotlety z niespodzianką w środku zawijane w boczek :) Danie jest niezwykle smaczne a do tego prezentuje się zjawiskowo na talerzu.
Składniki:
500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
7 jajek
pół cebuli
1-2 łyżeczki ziół (u mnie dalmatyńskie)
1 łyżeczka musztardy
boczek parzony w plastrach
sól, pieprz
Jajka po szkocku w bekonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka – 6 sztuk gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu. Studzimy i obieramy.
2.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę musztardy. Doprawiamy ziołami , solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wyrabiamy.
3.Masę dzielimy na 6 równych częsci. Z każdej części formujemy płaski placek i owijamy nim dokładnie ugotowanie jajko, tak aby warstawa mięsa szczelnie go otulała. Plastry boczku układamy na desce na „krzyż” na środku którego układamy pulpeta i zawijamy końcówki boczku wokół.
4.Owiniete boczkiem pulpety przekładmay do wysmarowanej tłuszczem formy na muffinki. Pieczemy około 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze