Jajka niespodzianki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

To pyszna przystawka na zbliżające się święta, ale nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 6 jajek:
    - 12 kromek chleba tostowego razowego,
    - 30 dag karkówki,
    - 30 dag kapusty białej świeżej,
    - 30 dag pieczarek,
    - Olej do smażenia,
    - Pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka do smaku.
    - Pomidor, koperek, por do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka niespodzianki 1. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę.
    Karkówkę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i odkładamy mięso na około 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pieczarki kroimy w plasterki . Na oleju smażymy przygotowaną karkówkę. Oddzielnie smażymy pieczarki.
  • Jajka niespodzianki 2. Tak przygotowane składniki (kapusta, karkówka, pieczarki) łączymy. Podgrzewamy razem około 10 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Jajka niespodzianki 3. Między czasie przygotowujemy „tostowe skorupki”. W tym celu każdą kromkę wkładamy do oddzielnego otworu we formie na muffiny. Przed włożeniem minimalnie obcinamy skórki wokół kromki. Moja forma liczy 12 otworów, dlatego potrzeba 12 kromek. Tak przygotowaną formę wkładamy na około 15 minut do piekarnika (180°C). Nasze tosty podeschną i po wyjęciu przybiorą kształt skorupek.
  • 4. Gotowym farszem napełniamy 6 skorupek, układając farsz możliwie jak najwyżej. Całość przykrywamy pozostałymi skorupkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Karkówka Pieczarki

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować