Tak przyrządzone faszerowane jajka są bardzo smaczne i ładnie prezentują się na stole. Farsz to zmiksowane żółtka z majonezem i przyprawione curry, solą oraz pieprzem ziołowym. Z takim farszem idealnie komponują się różnego rodzaju marynowane warzywa, ryby oraz wędliny. W zależności od kolorowych dodatków możemy zaskoczyć gości taką prostą, a zarazem ładną i smakowitą przystawką.
0 (0 ocen)
Porady
Podstawowym składnikiem tej przystawki są jajka, więc warto użyć jaj od szczęśliwych kur, które jedzą ziarno i karmią się na podwórku, a nie egzystują w klatce jedząc sztuczną karmę. Smak, zapach i kolor takich jaj jest zupełnie inny niż tych z kurzej fermy. Farsz należy przyprawiać stopniowo i próbując go do smaku. Za duża ilość curry spowoduje, że farsz będzie gorzkawy, dlatego warto dodawać tę przyprawę stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Domową mieszankę curry można zrobić mieszając ze sobą zmielone przyprawy: kurkumę, kozieradkę, ziarna kolendry, suszony czosnek, kmin rzymski, gorczycę, cynamon, suszony imbir, goździki, paprykę słodką, gałkę muszkatołowa oraz odrobinę chili i anyżu.
Komentarze