Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kto ma dość tradycyjnego smaku jajek z groszkiem czy szczypiorkiem? proponuję inne połączenia smaków!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - szynka wędzona (grube plastry lub jedne duży kawałek): 6 plastrów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - kostka koperkowa: 1 sztuka
    - papryka mielona słodka: 1 łyżka
    - majonez: 3 łyżki
    - śmietana: 2 łyżki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - ser żółty - starty: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy, potem kroimy je na pół.
  • 2. Żółtka odkładamy do miseczki, w której będziemy przygotowywać farsz.
  • 3. Cebulkę kroimy drobno i lekko podsmażamy na patelni, tylko tak żeby się zeszkliła i była słodkawa. Do żółtek dodajemy posiekaną drobno szynkę, cebulkę i przyprawy, tj. kostkę koperkową, sól, pieprz i dość sporo słodkiej papryki. Całość mieszamy i rozgniatamy, dodajemy po trochu majonez, tak, by powstała jednolita masa. Z takiego farszu lepimy kulki, i nakładamy na połówki jajek.
  • 4. Sos przygotowujemy ze śmietany (lub jogurtu) i majonezu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
  • 5. Przed podaniem polewamy sosem jajka, dodając jeszcze posiekanego drobno dojrzałego pomidora i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Rewelacja!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować