Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Śniadaniowa klasyka gatunku, a więc jajecznica, ale z dodatkiem cukini

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chudy wędzony boczek: 7 dekagramów
    - kiełbasa swojska: 8 dekagramów
    - cukinia młoda zielona: 15 dekagramów
    - jajka całe: 6 sztuk
    - suszone pomidory w zalewie (połówka): 6 sztuk
    - cebulka (mała): 0.5 sztuki
    - zioła prowansalkie (do smaku): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szklanka
    - szczypiorek cienki: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy, usuwamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • 2. Po 2 minutach dodajemy cukinię oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy co chwilę mieszając kolejne 2-3 minuty.
  • 3. Dodajemy jajka i gdy się zetną, jajecznicę doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować