Jajecznica z cukinią

4.51 (153 ocen)

Jajecznica to danie z którym można dowolnie kombinować, choć pewno znajdzie się grono osób lubiących zajadać ją bez dodatków. Osobiście lubię, gdy na talerzu dużo się dzieje, więc moją jajecznicę wzbogaciłam o cukinię. Danie idealne na śniadanie, obiad, czy kolację.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 młoda cukinia,
    • 1 cebula,
    • 1 nieduża czerwona papryka,
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • 5 jajek,
    • Kilka pomidorków koktajlowych do podania,
    • Olej rzepakowy,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.51 (153 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie

Jajecznica z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli 1. Cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy ją na oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie cukinię oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
  • smażenie warzyw 2. Pokrojone warzywa dodajemy do gotowej cebuli. Warzywa doprawiamy do smaku i przysmażamy. Gdy cukinia zacznie mięknąć dodajemy natkę pietruszki.
  • przygotowanie jaj 3. Jajka wybijamy do szklanki.
  • dodanie jajek do cukinii 4. Gdy warzywa będą gotowe, czyli będą miały pożądaną przez nas miękkość (osobiście lubię gdy cukinia jest półtwarda) zalewamy je jajkami. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy do momentu ścięcia się jajek.
    Gotową jajecznicę porcjujemy na talerze. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Danie podajemy na ciepło.

Porady

Polecam także uatrakcyjnić ją dodatkiem kiełbasy czy filetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować