Jagodzianki odrywane

0 (0 ocen)

To moje pierwsze samodzielne jagodzianki. I pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Nie taki diabeł straszny...

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    100 ml jogurtu naturalnego
    100 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    3 łyżki drobnego cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    40 g masła
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Masa jagodowa:
    2 szklanki jagód
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    40 g cukru
    30 g zimnego masła


    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: 1 łyżkę jogurtu wymieszać z 3 łyżkami mleka (musi być bardzo ciepłe),łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, Następnie wkruszyć drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 15 minut,
    Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt, rozkłócone jajko, roztopione ostudzone masło i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – ja wyrabiałam około 20 minut. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na około 50 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie składniki kruszonki włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki.
    Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić bułeczkę.
    Blaszkę (moja 35 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut (mają być ładnie zrumienione).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować