Jagodzianki odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: 1 łyżkę jogurtu wymieszać z 3 łyżkami mleka (musi być bardzo ciepłe),łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, Następnie wkruszyć drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 15 minut,
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt, rozkłócone jajko, roztopione ostudzone masło i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – ja wyrabiałam około 20 minut. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na około 50 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie składniki kruszonki włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić bułeczkę.
Blaszkę (moja 35 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut (mają być ładnie zrumienione).
Komentarze