• 2 godz.

Bardzo czasochłonne, ale naprawdę warte poświęcenia

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g masła
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    3 płaskie łyżeczki drożdży
    cukier waniliowy (16g)
    ok. 600 g jagód
    dodatkowo:
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozprowadzamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, roztrzepane jajko i żółtko - mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (miękkie masło, mleko, sól i rozprowadzone drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie płuczemy jagody i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.Po wyrośnięciu ciasto podsypujemy odrobiną mąki tak, żeby ciasto odchodziło od ręki. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na małe placuszki na środek kładziemy jagody i "zamykamy" placuszek i formujemy z niego bułeczkę. Następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 30 do 40 minut. Smarujemy jagodzianki roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 st. C.

Porady

Z tej porcji wychodzi ok. 10 do 12 jagodzianek. Ja zawsze robię z podwójnej porcji a na końcu lukruje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować