1.W wodzie rozprowadzamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, roztrzepane jajko i żółtko - mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (miękkie masło, mleko, sól i rozprowadzone drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie płuczemy jagody i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.Po wyrośnięciu ciasto podsypujemy odrobiną mąki tak, żeby ciasto odchodziło od ręki. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na małe placuszki na środek kładziemy jagody i "zamykamy" placuszek i formujemy z niego bułeczkę. Następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok. 30 do 40 minut. Smarujemy jagodzianki roztrzepanym białkiem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 st. C.
Porady
Z tej porcji wychodzi ok. 10 do 12 jagodzianek. Ja zawsze robię z podwójnej porcji a na końcu lukruje.
Komentarze