• 1 godz. 20 min

Po prostu pyszności ! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    450 gramów mąki pszennej
    35 gramów stopionego masła
    3 kopiaste łyżki cukru
    2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
    25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
    1 jajo
    nadzienie:
    1,5 szklanki jagód
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    kruszonka:
    2 łyżki masła
    3 kopiaste łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.(optymalnie ma pozostać lekko klejące, ułatwi nam to zalepianie bułeczek, więc nie szarżujmy z podsypywaniem mąką).
    Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.
    W tym czasie jagody zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.

    Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 8 - 9 równych części.
    Z każdej wałkujemy owalny placuszek o grubości około 4 mm.
    Na środek kładziemy odsączone z soku jagody.
  • krok 2 2. Następnie bardzo dokładnie zalepiamy boki.
  • krok 3 3. A potem końce, ma powstać nam taka "mumia" :)
  • krok 4 4. Bułeczkę odwracamy zlepieniem do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt, by był idealnie wrzecionowaty.
    Jagodzianki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
    W tym czasie z miękkiego masła, mąki i cukrów zagniatamy kruszonkę.
  • krok 5 5. Po upłynięciu czasu napuszania, drożdżówki delikatnie spłaszczamy dłonią i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i pieczemy do zezłocenia bułeczek, u mnie około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować