Rogaliki z ciasta mrożonego

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste w wykonaniu. Długo utrzymują świeżość.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kg masła
    1 szklanka mleka lub śmietany
    2 żółtka
    2 całe jaja
    4 łyżki cukru
    15 dag drożdży
    szczypta soli
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Rogaliki z ciasta mrożonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w zimnym mleku. Następnie wszystkie produkty razem połączyć i wyrobić. Ciasto zawinąć w bawełnianą ściereczkę i zanurzyć w misce bardzo zimnej wody (można włożyć również do lodówki). Pozostawić do wypłynięcia (około 20 minut). Ciasto powtórnie wyrobić podsypując mąką, aż do momentu gdy będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować w kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów. Na każdym wyłożyć po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Posmarować białkiem i piec w temperaturze 200 st. C przez około 15-20 minut (aż się zrumienią)

Porady

Na koniec rogaliki można polukrować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować