Wielokrotnie sprawdzony przepis, który wpadł w moje ręce prawie 30 lat temu. Ciasto pięknie wyrasta, a nadzienie nie jest przesłodzone :)
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki + do podsypania
ok. 2/3 szklanki mleka
3,5 dag świeżych drożdży
7 dag cukru
2 jajka rozmiar L
1/2 łyżeczki soli
7 dag masła + 3 dag do posmarowania
16 g cukru wanilinowego
NADZIENIE:
30 dag jagód
7 dag cukru
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
DODATKOWO:
cukier puder do posypania
1.Jagody wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do odparowania większości soku, przestudzić, wymieszać z proszkiem budyniowym.
2.Mąkę przesiać do większej miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać odebraną od całości łyżkę cukru i 1/3 letniego mleka, wymieszać zagarniając niewielką ilość mąki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie.
3.Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, roztrzepane jajka i resztę mleka, wymieszać łyżką.
Dodać stopione letnie masło i wyrabiać ręcznie lub robotem przez 10 minut, aż ciasto będzie puszyste, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż ciasto wyrośnie.
4.Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić, rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Wycinać duże kółka, na każdym ułożyć łyżeczką nadzienia i zlepiać formując bułeczkę.
Bułeczki układać zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy.
Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia.
5.Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować roztopionym masłem i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem, uważając, żeby się za mocno nie spiekły.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Komentarze