Jagodzianki

0 (0 ocen)

Wielokrotnie sprawdzony przepis, który wpadł w moje ręce prawie 30 lat temu. Ciasto pięknie wyrasta, a nadzienie nie jest przesłodzone :)

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki + do podsypania
    ok. 2/3 szklanki mleka
    3,5 dag świeżych drożdży
    7 dag cukru
    2 jajka rozmiar L
    1/2 łyżeczki soli
    7 dag masła + 3 dag do posmarowania
    16 g cukru wanilinowego
    NADZIENIE:
    30 dag jagód
    7 dag cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
    DODATKOWO:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Jagody wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do odparowania większości soku, przestudzić, wymieszać z proszkiem budyniowym.
  • Jagodzianki 2. Mąkę przesiać do większej miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać odebraną od całości łyżkę cukru i 1/3 letniego mleka, wymieszać zagarniając niewielką ilość mąki.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie.
  • Jagodzianki 3. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, roztrzepane jajka i resztę mleka, wymieszać łyżką.
    Dodać stopione letnie masło i wyrabiać ręcznie lub robotem przez 10 minut, aż ciasto będzie puszyste, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż ciasto wyrośnie.
  • Jagodzianki 4. Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić, rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
    Wycinać duże kółka, na każdym ułożyć łyżeczką nadzienia i zlepiać formując bułeczkę.
    Bułeczki układać zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia.
  • Jagodzianki 5. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować roztopionym masłem i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
    Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem, uważając, żeby się za mocno nie spiekły.
    Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować