Jagodowy duet na cytrynowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jagodowy duet wymyśliłam i zrobiłam dla męża.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt cytrynowy:

    - 3 jajka

    - 1/2 szklanki cukru

    - 1/2 szklanki+ 1 łyżka mąki tortowej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - sok z 1/2 cytryny

    - skórka otarta z całej cytryny

    Masa jagodowa 1:

    - 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (2x 150 g)

    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    - 1 szklanka jagód

    - 2 łyżki dżemu jagodowego

    Masa jagodowa 2:

    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    - 1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jagodowy duet na cytrynowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nj9jbw 1. Jajka ubić z cukrem dodać sok cytrynowy, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno). Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 25-30 minut. Biszkopt ostudzić w formie.
  • image-291ee3l 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie dobrze już zastygać, wymieszać ją z serkami, jagodami i dżemem. Gotowa masę wylać na ciasto i wstawić na około 15-20 minut do lodówki.
  • image-1ukbw9m 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia, jagody zmiksować na mus. Mocno tężejącą galaretkę wymieszać z jagodami, wylać na masę serowo-jagodową, wstawić na około 15 minut do lodówki, Wierzch można posypać jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować