Jagodowy sernik w biszkopcie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :)

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    SERNIK JAGODOWY:

    750g zmielonego twarogu
    3/4 szklanki cukru
    300g jagód
    3 żółtka
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    FRUŻELINA JAGODOWA:

    2 szklanki jagód
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody

    PIANKA STRACIATELLA:

    2 szklanki śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    50g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki świeżych jagód

    poncz - napar herbaty z cytryną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kremówka Desery Pianka

Jagodowy sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tli0l2 1. BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o o wymiarach 23 x 33cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na pół.
  • image-1r8wier 2. SERNIK. Twaróg zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku i żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksowane jagody. Można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Wylać masę serową do formy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Żeby łatwo wyjąć wyłożyłam formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5min zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 50min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić na parę godzin do lodówki.
  • 3. FRUŻELINA. Jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Jak puszczą dużo soku rozpuścić mąkę w wodzie i wlać do gotujących się jagód. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z palnika.
  • 4. Dwa kawałki biszkopta delikatnie skropić ponczem. Posmarować jeden kawałek biszkopta połową frużeliny i ostrożnie nałożyć na niego sernik. U mnie wyglądało to tak, że biszkopt przykleiłam do sernika tą stroną, na której była frużelina i odwróciłam do góry sernikiem. Przydaje się tutaj druga deska. Posmarować resztą frużeliny i nałożyć drugą połówkę biszkopta.
  • 5. PIANKA STRACIATELLA. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić delikatnie podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder. Ciągle ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i obsypać jagodami. Smacznego :)

Porady

RADA: Biszkopt i sernik pieczemy dzień wcześniej. Najpierw biszkopt, który wyjmujemy od razu z piekarnika, a potem sernik, który studzi się w piekarniku. W ten sposób oszczędzimy trochę energii :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować