Jagodowy budyń jaglany z kiwi

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, pożywny budyń jaglany z jagodami i kiwi.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    500 ml mleka 1,5 %
    2 1/2 łyżki erytrolu
    2/3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
    1 łyżka wiórków koksowych
    1 kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Jagodowy budyń jaglany z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aż woda przestanie być mętna. Kaszę przełożyć do rondla, wlać mleko, dodać erytrol i wiórki kokosowe. Gotować na wolnym ogniu, co chwilę mieszając ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania dodać jagody i dokładnie zmiksować całość blenderem na gładki budyń. Przełożyć do misek i udekorować plastrami kiwi. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Porady

Zamiast mleka krowiego można dać napój roślinny (kokosowy,migdałowy) lub mleko kokosowe. Erytrytol można zastąpić ksylitolem, miodem lub zwykłym białym cukrem (należy dać go mniej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować