W sezonie jagodowym obowiązkowo musi być u mnie ciasto. Jest lekkie i puszyste. Szybko znika i moja wersja nie taka słodka. Po zjedzeniu takie ciacha mamy buzie fioletowe ale coś dobrego wymaga poświęceń.
Jagodowo budyniowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dolej ubijam. Na końcu dodaję stopniowo żółtka.Ubijam dalej aż masą będzie puszysta i gęsta. Mąki i budyń mieszam oraz przesiewam do jaj ubitych. Mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 31 x 41 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut.
2.Jagody miksuje blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody żeby spęczniała, dolewam, 4 łyżki gorącej wody i rozpuszczam. Dla ułatwienia wstawiam kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do jagód i wstawiam do lodówki aż lekko stężeje
3. Serek mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Galaretkę jagodową miksuję blenderem żeby nie była taka sztywna. Dodaję do serka, razem z cukrem pudrem i ubijam mikserem aż całość się połączy i ubije.
4.Biszkopt kroję na pół, przekładam kremem, układam drugi blat i znowu krem. Posypuję startą czekoladą, i dekoruję resztą kremu.
Komentarze