Jagodowo budyniowe ciacho

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W sezonie jagodowym obowiązkowo musi być u mnie ciasto. Jest lekkie i puszyste. Szybko znika i moja wersja nie taka słodka. Po zjedzeniu takie ciacha mamy buzie fioletowe ale coś dobrego wymaga poświęceń.

  • 2 godz.

Składniki:



  • biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki cukru

    krem jagodowy:
    400 g jagód
    2 łyżeczki żelatyny
    250 g serka mascarpone
    400 ml śmietany 30 % kremówki
    3 łyżki cukru pudru płaskie
    1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Jagodowo budyniowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt uvpieczony 1.
    Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dolej ubijam. Na końcu dodaję stopniowo żółtka.Ubijam dalej aż masą będzie puszysta i gęsta. Mąki i budyń mieszam oraz przesiewam do jaj ubitych. Mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 31 x 41 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut.


  • galaretka przetarta z jagód 2. Jagody miksuje blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody żeby spęczniała, dolewam, 4 łyżki gorącej wody i rozpuszczam. Dla ułatwienia wstawiam kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do jagód i wstawiam do lodówki aż lekko stężeje
  • krem jagodowy 3. Serek mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Galaretkę jagodową miksuję blenderem żeby nie była taka sztywna. Dodaję do serka, razem z cukrem pudrem i ubijam mikserem aż całość się połączy i ubije.
  • biszkopyt przełożony 4. Biszkopt kroję na pół, przekładam kremem, układam drugi blat i znowu krem. Posypuję startą czekoladą, i dekoruję resztą kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować