CIASTO JAGODOWO - BUDYNIOWE

5 (184 ocen)

  • 50 min

Ciasto delikatne , odpowiednie dla dzieci. Jagody to wspomnienie minionego lata.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki Na ciasto kruche:

    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukry
    2 jajka
    1 kostka margaryny (lub masła)
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

    Na krem:
    1l mleka
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 łyżki cukru

    Dodatki:
    Jagody (ok. 30-40 dag) można też użyć konfitury w słoiku
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowo - budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cisto jagodowo-budyniowe 1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i
    podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na
    placek
    i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką
    tartą) o wymiarach ok. 23X35 cm.

    Z litra mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać w niej budynie.
    Resztę mleka zagotować dodając 3 łyżki cukru. Zmniejszyć płomień i
    na gotujące mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać energicznie tak aby
    nie powstały grudki. Zagotować. Gorący budyń wylać na ciasto ,
    rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte i wysuszone jagody. Zakryć
    drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec na złoty kolor w temp. 180
    st. - 200 st. ok. 40-50 minut. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Moja propozycja. Zamiast budyniów śmietankowych i waniliowych można użyć budyni czekoladowych do których pasują wiśnie lub czereśnie (bez pestek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować