tort jagodowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

biszkopt wyszedł dość wysoki więc przekroiłam na 4 część. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak to bywa z tortami z każdym dniem był smaczniejszy, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt budyniowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe

    krem kokosowy:
    150 ml mleka
    150 ml mleka kokosowego
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1/3 szklanki cukru
    100g masła
    100 g wiórek kokosowych

    krem jagodowy:
    3/4 szkl jagód (miałam mrożone)
    400 ml śmietany 30 bądź 36%
    150g kremowego serka
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort jagodowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • 2. krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • 3. krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.
  • tort przekrój 4. Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączmy, przekładamy kremami, dowolnie dekorujemy i wkładamy na co najmniej noc do lodówki...

Porady

biszkopt jak i krem kokosowy możemy przygotować dzień przed składaniem tortu...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Kokos Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować