To ciasto w całości wymyślone przez moją mamę. Wykorzystałyśmy zamrożone jagody, ale w sezonie można użyć świeżych. I to właśnie jagody były najbardziej wyczuwalne na tle delikatnego sera i chrupiącego kokosu. Ciasto było długo świeże.
2 godz.
Składniki:
na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
25 dag cukru pudru
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie jagodowe:
2 szklanki jagód
6 białek
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
na nadzienie serowe:
300 g mielonego twarogu
3 żółtka
3 łyżki cukru
50 g roztopionego masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mleka
3-4 białka
150 g kokosu
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
słoiczek dżemu jagodowego lub powideł śliwkowych
Jagodowiec z serem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki.
2.Sześć białek ubić z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Dodać jagody, wymieszać i wyłożyć ja jeden blat ciasta. Piec w 180*C około 30 minut.
3.Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczana rozpuścić w mleku. Do żółtek dodać ser, mąkę z mlekiem i masło. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Na zmianę wykładać kupkami na drugie ciasto masę serową i kokosową. Piec około 40 minut w 180*C.
4.Przestudzony placek z jagodami posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem.
Placek z kokosem można także odwrócić dnem do góry i polać polewą.
Komentarze