jagodowiec z serem i kokosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto w całości wymyślone przez moją mamę. Wykorzystałyśmy zamrożone jagody, ale w sezonie można użyć świeżych. I to właśnie jagody były najbardziej wyczuwalne na tle delikatnego sera i chrupiącego kokosu. Ciasto było długo świeże.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    6 żółtek
    25 dag cukru pudru
    250 g masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie jagodowe:
    2 szklanki jagód
    6 białek
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    na nadzienie serowe:
    300 g mielonego twarogu
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    50 g roztopionego masła
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki mleka
    3-4 białka
    150 g kokosu
    3 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    słoiczek dżemu jagodowego lub powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Jagodowiec z serem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce.
    Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki.
  • 2. Sześć białek ubić z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Dodać jagody, wymieszać i wyłożyć ja jeden blat ciasta. Piec w 180*C około 30 minut.
  • 3. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczana rozpuścić w mleku. Do żółtek dodać ser, mąkę z mlekiem i masło. Zmiksować.

    Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Na zmianę wykładać kupkami na drugie ciasto masę serową i kokosową. Piec około 40 minut w 180*C.
  • 4. Przestudzony placek z jagodami posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem.
    Placek z kokosem można także odwrócić dnem do góry i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować