1.Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 2 części.
Masa budyniowo - jagodowa: 1 szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką pszenną, ziemniaczaną . Resztę mleka zagotować z cukrem dodając rozpuszczony proszek - ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch. Ucierając dodawać po łyżce budyń i frużelinę. Śmietanę kremową ubić na sztywno dodając lekko tężejącą żelatynę. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć placki podczas składania ciasta. Złożenie ciasta: Biszkopt ciemny- masa jagodowa - biszkopt - bita śmietana. Wstawić do lodówki. Galaretki jagodowe rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody, dodając frużelinę lub czernice, odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Smacznego.
Komentarze