drożdżówki z serem i truskawkami

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Przepyszne na deser dla całej rodziny :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej)
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    100 gramów cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    25 gramów drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 jajo
    masa serowa:
    około 400 - 450 gramów twarogu półtłustego lub tłustego
    1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
    cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
    1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
    1 żółtko
    dodatkowo:
    400 gramów truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

    Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
    W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

    Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm (podsypać mąką od spodu), posmarować masa serową, posypać przekrojonymi na pół truskawkami.
  • krok 2 2. Zwinąć wzdłuż dłuższego lub krótszego boku (ja tym razem zwinęłam wzdłuż krótszego).
    Rulonik pokroić na plastry o grubości około 5 - 6 cm, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut.
  • 3. Piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 25 minuty.
    Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować