Drożdżówki z truskawkami i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy,dodajemy do niego cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy jaja,masło i stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby (gdyby ciasto kleiło sie do rąk) dodajemy troszkę więcej mąki.Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
2.Z ciasta rwiemy 12 jednakowych kulek.Każdą rozpłaszczamy i literatką robimy w kazdej wgłębienie.Nakładamy po łyżce serka homogenizowanego, a do niego wkładamy po kilka truskawek.Ciasto wokól nadzienia smarujemy mlekiem.
Mozna posypac kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,pieczemy do zrumienienia-ok 25 minut.
Bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Drożdżówki mozemy przygotowac z dowolnymi owocami.
Komentarze