Drożdżówki z truskawkami i serkiem homogenizowanym

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Teraz piekę drozdzowki z owocami mrozonymi, ale jeszcze troche i będę mogła piec ze świeżych:) Polecam na śniadanie, podwieczorek, do pracy, szkoły.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na 12 bułek:
    3 szklanki mąki,
    3 łyżki stopionego masła,
    1 szklanka mleka,
    2 jaja,
    3 łyżki cukru,
    3 dkg drożdży

    Dodatkowo:
    truskawki mrozone lub świeże
    1 serek homogenizowany waniliowy,
    cukier puder do posypania
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy,dodajemy do niego cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
    Dodajemy jaja,masło i stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby (gdyby ciasto kleiło sie do rąk) dodajemy troszkę więcej mąki.Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • przed pieczeniem 2. Z ciasta rwiemy 12 jednakowych kulek.Każdą rozpłaszczamy i literatką robimy w kazdej wgłębienie.Nakładamy po łyżce serka homogenizowanego, a do niego wkładamy po kilka truskawek.Ciasto wokól nadzienia smarujemy mlekiem.
    Mozna posypac kruszonką.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,pieczemy do zrumienienia-ok 25 minut.
    Bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Drożdżówki mozemy przygotowac z dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki Owoce Serek homogenizowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować