Ciasto jabłkowa chmurka

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Mój Mąż powiedział, że to ciasto jest lekkie i delikatne jak obłoczek.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto ucierane:
    4 jajka
    15 dag margaryny
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 i ¾ szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny

    Masa jabłkowa:
    800g jabłek
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 galaretka pomarańczowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa budyniowa:
    500ml mleka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    150g masła lub margaryny


Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, oleju, sok i skórkę. Na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem, ciasto dokładnie połączyć mikserem. Wyłożyć go na blachę pokrytą papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół. Na pierwsze ciasto wyłożyć chłodne jabłka, włożyć do lodówki by stężały. Następnie delikatnie rozsmarować ¾ masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, który należy posmarować resztą kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka jeśli są mało soczyste podlać niewielką ilością wody, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i żelatynę, mieszać do ich rozpuszczenia.
  • 3. Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Porady

Ciasto najlepiej upiec dzień przed krojeniem lub surowe ciasto podzielić na pół i upiec osobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować