Mój Mąż powiedział, że to ciasto jest lekkie i delikatne jak obłoczek.
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto ucierane:
4 jajka
15 dag margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
1 i ¾ szklanki mąki
3 łyżki oleju
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
Ciasto jabłkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, oleju, sok i skórkę. Na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem, ciasto dokładnie połączyć mikserem. Wyłożyć go na blachę pokrytą papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół. Na pierwsze ciasto wyłożyć chłodne jabłka, włożyć do lodówki by stężały. Następnie delikatnie rozsmarować ¾ masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, który należy posmarować resztą kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka jeśli są mało soczyste podlać niewielką ilością wody, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i żelatynę, mieszać do ich rozpuszczenia.
3.Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Porady
Ciasto najlepiej upiec dzień przed krojeniem lub surowe ciasto podzielić na pół i upiec osobno.
Komentarze