Ciasto jabłkowa chmurka

4.49 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Orginalna wersja chmurki jest z malinami ale ta z jabłkami jest równie pyszna :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    6 żółtek
    100 g cukru
    190 g mąki
    150 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Beza:
    6 białek
    250 g cukru
    100 g płatków migdałowych do posypania
    Galaretka z jabłkami:
    2 galaretki cytrynowe
    500 g jabłek
    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka.
    Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
    Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników.
    Ciasto dzielimy na dwie porcje.
    Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia
    i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta.
    Będzie go niewiele ale zapewniam, że tak właśnie ma być.
    Na rozłożone ciasto wykładamy bezę i posypujemy migdałami.
    Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
    Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
    Beza:
    Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier.
    Ubijamy do otrzymania sztywnej, lśniącej bezy.
    Dzielimy na pół, wykładamy na blaty ciasta i posypujemy migdałami.
    Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na jedno ciasto
    należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników.
    Galaretka z jabłkami:
    2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody.
    Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
    Następnie wsypujemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, mieszamy i odstawiamy
    w chłodne miejsce do stężenia.
    Krem:
    Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera
    i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem.
    Wykonanie:
    Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego.
    Na krem wykładamy galaretkę z jabłkami.
    Na galaretkę kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

Porady

Zamiast jabłek można użyć innych owoców np.malin,jagód,truskawek itp... Kombinacji jest wiele :) A do jabłek zamiast galaretki cytrynowej będzie pasować także galaretka agrestowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować