Jabłka w cieście naleśnikowym

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jedną z moich ulubionych potraw są wszelkiego rodzaju placki. Mogłam bym się nimi zajadać cały czas. Jedną z form podania klasycznych placuszków są ostatnio modne jabłka w cieście naleśnikowym. W sumie nie dziwie się. W cieście naleśnikowym można tak naprawdę smażyć różne owoce, na przykład banany. Ja jednak jestem zwolenniczką klasyki. Jabłka w cieście naleśnikowym po pewnym czasie stały się jednymi z moich ulubionych szybkich deserów. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    250 ml mleka 3,2%
    250 g mąki pszennej
    30 g cukru( 2,5 łyżki)
    2 jaja
    1 op. cukru waniliowego
    40 ml oleju
    1 łyżeczka smalcu
    2-3 jabłka
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jabłka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazdo nasienne. Jabłka kroimy w plastry. Mąkę, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Miksujemy, dolewamy olej . Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. W cieście(które musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) maczamy jabłka i kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor . Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać również ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować