Jabłecznik z prażonymi jabłkami

4.5 (184 ocen)

Proste i pyszne ciasto nie tylko na jesień.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    2 budynie waniliowe
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    masa jabłkowa:
    2 galaretki cytrynowe
    3 szklanki prażonych jabłek
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    2 łyżki mleka
    1 łyżka adwokata
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej i szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie połączyć je z pianą, następnie dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać olej i wymieszać.
    Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180st około 25 minut.

    Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić, następnie dodać je do jabłek i dokładnie wymieszać.
    Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, aby całość się dobrze połączyła.
    Czekoladę połamać do miseczki, dodać mleko i rozpuścić na garnku z gorącą wodą do płynnej czekolady dodać adwokat i po wymieszaniu polać ciasto, dodatkowo można posypać dowolną posypką.
    Ciasto odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować