Jabłecznik z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej i szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie połączyć je z pianą, następnie dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać olej i wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180st około 25 minut.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić, następnie dodać je do jabłek i dokładnie wymieszać.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, aby całość się dobrze połączyła.
Czekoladę połamać do miseczki, dodać mleko i rozpuścić na garnku z gorącą wodą do płynnej czekolady dodać adwokat i po wymieszaniu polać ciasto, dodatkowo można posypać dowolną posypką.
Ciasto odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.
Komentarze