Jabłecznik z kokosową kołderką

0 (0 ocen)

Wyśmienity przekładaniec z musem jabłkowym, masą budyniową z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz wszystko to pod kołderką z prażonego kokosu.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe;
    7jaj
    1szkl. cukru
    1szkl. mąki pszennej
    3łyżki mąki ziemniaczanej
    3łyżki kakao
    1budyń czekoladowy
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1łyżka kawy capuccino

    Poncz:
    1szkl. osłodzonej herbaty

    Mus jabłkowy:
    1,5kg jabłek
    2galaretki pomarańczowe
    ok. 1/2szkl. wody

    Masa budyniowo-pomarańczowa:
    2budynie pomarańczowe
    800ml mleka
    skórka z pomarańczy
    1/2szkl. cukru
    1margaryna
    3łyżki żelatyny
    1/3szkl. wrzątku wody

    Dodatkowo:
    prażony kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z kokosową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubij na puch ze szczyptą soli oraz cukrem. Żółtka dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 35min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 25x37.
  • 2. Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dajemy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20min. Ściągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzone jabłka wykładamy na pierwszy blat ciasta.
  • 3. Masa budyniowo-pomarańczowa:
    W niecałej szkl. mleka rozrabiamy budynie wraz z cukrem. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować razem z startą na tarce o małych oczkach skórką pomarańczową. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową-ugotować budyń. Wystudzić. Do zimnego budyniu dajemy margarynę-zmiksować.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3szkl. wrzątku. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotową lekko tężejącą żelatynę wlać do masy budyniowej-zmiksować. Większą część masy Wylać na mus jabłkowy.
  • 4. Drugą część blatu biszkoptowego nasączyć herbatą i wykładamy go na masę budyniową. Górę ciasta smarujemy resztą masy budyniowej i posypujemy prażonym kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować