Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki krupczatki,
    125 g mąki pszennej,
    150 g masła,
    2 żółtka,
    ½ szkl. cukru pudru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    400 ml mleka,
    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    4 jabłka,
    cukier puder,
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłecznik 1. Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować