Pyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna.
60 min
Składniki:
Składniki ciasta na tortownicę 24 cm:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g margaryny
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Z podanych składników na ciasto, zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki.
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem waniliowy. Kiedy jest już ubita dodajemy śmietanfix, barwnik i mieszamy. Śmietanę odkładamy w chłodne miejsce.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut.
Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego.
Komentarze