Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 1/2 kg już obranych i pokrojonych na kawałki jabłek
2 galaretki cytrynowe
Składniki na bitą śmietanę:
2 szklanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
cukier puder do smaku
Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszać. Przelać do tortownicy 25 cm i piec ok.20 minut w temp 180 s C.
Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się kawałków, dodać galaretki i wymieszać.
Wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę wymieszać w wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i żelatynę, ubijając. Wyłożyć na zimne jabłka, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego:)
Kasiu mam problem z aplikacją więc proszę jeśli możesz to dodaj za mnie przepis i zdjęcie. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1 1/2 kg już obranych i pokrojonych na kawałki jabłek 2 galaretki cytrynowe Składniki na bitą śmietanę: 2 szklanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody cukier puder do smaku Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszać. Przelać do tortownicy 25 cm i piec ok.20 minut w temp 180 s C. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się kawałków, dodać galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę wymieszać w wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i żelatynę, ubijając. Wyłożyć na zimne jabłka, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego:)
Komentarze