Jabłecznik z bitą śmietaną

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój ulubiony :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę jabłkową:
    1 1/2 kg już obranych i pokrojonych na kawałki jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    Składniki na bitą śmietanę:
    2 szklanki kremówki 30 lub 36%
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszać. Przelać do tortownicy 25 cm i piec ok.20 minut w temp 180 s C.
    Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się kawałków, dodać galaretki i wymieszać.
    Wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę wymieszać w wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i żelatynę, ubijając. Wyłożyć na zimne jabłka, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego:)
    Kasiu mam problem z aplikacją więc proszę jeśli możesz to dodaj za mnie przepis i zdjęcie. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1 1/2 kg już obranych i pokrojonych na kawałki jabłek 2 galaretki cytrynowe Składniki na bitą śmietanę: 2 szklanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody cukier puder do smaku Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszać. Przelać do tortownicy 25 cm i piec ok.20 minut w temp 180 s C. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka włożyć do garnka i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się kawałków, dodać galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie bitej śmietany: Żelatynę wymieszać w wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier do smaku i żelatynę, ubijając. Wyłożyć na zimne jabłka, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować