Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Łatwe do zrobienia ciasto które wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek M
    pół szklanki mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Pół szklanki cukru
    1 łyżka octu
    1 kg obranych i pokrojonych jabłek
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    Opcjonalnie cukier do smaku
    350 ml. śmietanki kremówki
    1 cukier waniliowy
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Placek Biszkopty

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
    Żółtka oddzielić od białek, żółtka wymieszać z octem.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli do gęstniejącej piany dodajemy stopniowo cukier, ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie cały czas miksując na mniejszych obrotach dodajemy partiami żółtka wymieszane z octem.( tak na 5 razy)
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo przesiane mąki i za każdym razem delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę biszkoptową, wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 35/40 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy na kratce.
  • 4. Obrane jabłka kroimy w niedużą kostkę przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu do momentu aż zmiękną, mieszamy co jakiś czas ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy.
  • 6. Biszkopt przekroić na połowę, dolną część przekładamy ponownie do blaszki i wykładamy gęstniejącą masą jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu lekko dociskamy.
    Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia a najlepiej na noc.
  • 7. Śmietankę ubić z cukrami (można dodać śmietan fix) i wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto.
    Można dodatkowo posypać startą czekoladą lub oprószyć kakaem.

Porady

Do uprażonych jabłek możemy dodać szczyptę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować