Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Łatwe do zrobienia ciasto które wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.

Moje profilowe
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

Biszkopt
5 jajek M
pół szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki cukru
1 łyżka octu
1 kg obranych i pokrojonych jabłek
1 galaretka o smaku cytrynowym
Opcjonalnie cukier do smaku
350 ml. śmietanki kremówki
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

  • 1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
    Żółtka oddzielić od białek, żółtka wymieszać z octem.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli do gęstniejącej piany dodajemy stopniowo cukier, ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie cały czas miksując na mniejszych obrotach dodajemy partiami żółtka wymieszane z octem.( tak na 5 razy)
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo przesiane mąki i za każdym razem delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę biszkoptową, wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 35/40 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy na kratce.
  • 4. Obrane jabłka kroimy w niedużą kostkę przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu do momentu aż zmiękną, mieszamy co jakiś czas ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy.
  • 6. Biszkopt przekroić na połowę, dolną część przekładamy ponownie do blaszki i wykładamy gęstniejącą masą jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu lekko dociskamy.
    Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia a najlepiej na noc.
  • 7. Śmietankę ubić z cukrami (można dodać śmietan fix) i wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto.
    Można dodatkowo posypać startą czekoladą lub oprószyć kakaem.

Porady

Do uprażonych jabłek możemy dodać szczyptę cynamonu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptjabłkabita śmietanajabłecznikplacek z jabłkamijabłecznik z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem...

jagodowe

Dodane przez: lucyna19

Ciasto jagodowe z bitą śmietaną

Biszkopt z masą jagodowa i bitą...

Bananowiec z bitą śmietaną

Dodane przez: _rybka20_

Bananowiec z bitą śmietaną

Banany ze śmietanką, w biszkopcie...

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Dodane przez: bienpyt

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Super jabłecznik na biszkoptowym...

Rolada z bitą śmietaną

Dodane przez: dragonik7

Rolada z bitą śmietaną

Najprostsza i pyszna – rolada z...

ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez: Gospodyni

Ptysie z bitą śmietaną

Od zawsze uwielbiane ptysie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE