Orzechowy jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder. Dodawać po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach. Dodać rozdrobnione orzechy i bułkę tartą, wymieszać łyżką. Formę do pieczenia o wym. 24 x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp.160°C około 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopta wyjąć go z formy i delikatnie zdjąć z niego papier. Zostawić do wystudzenia.
Po wystygnięciu biszkopta przekroić wzdłuż na pół.
2.Warstwa jabłkowa:Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wlać 1/4 szklanki wody, dodać 2 łyżki cukru, sok z cytryny i uprażyć jabłka na małym ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas (pod przykryciem szybciej będą miękkie ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
3.Warstwa śmietankowa:Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem.
4.Polewa czekoladowa:Zagrzać śmietankę ( nie gotować ). Wrzucić połamaną czekoladę i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Jedną część biszkopta przełożyć do blaszki w której był wcześniej pieczony, wyłożyć wystudzone jabłka ( powinny być całkiem zimne ), na jabłka dać ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią biszkopta orzechowego. Górę ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Porady
Wierzch ciasta można ozdobić rozdrobnionymi orzechami.
Komentarze