Jabłecznik z bakaliami i nutellą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g słodkich miękkich jabłek
    1/2 szklanki cukru
    100 g suszonej całej żurawiny
    50 g orzechów laskowych
    3 jajka
    3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z bakaliami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka i bakalie 1. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Dodać suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aż jabłka puszczą sok.
  • Jajka z nutellą 2. Jajka zmiksować z kremem czekoladowym i dodać jabłka razem z bakaliami oraz sokiem. Wymieszać za pomocą łyżki, a na końcu wsypać przesianą mąkę z kakao i spulchniaczami.
  • Ciasto w keksówce 3. Po wymieszaniu przełożyć do dużej keksówki (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Nutella Żurawina Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować