• 1 godz. 15 min

Jak można sobie wyobrazić jesień bez domowego jabłecznika? Musi byc i już!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g margaryny
    4 szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru drobnego
    5 jajek
    16 g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg winnych jabłek-antonówek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżka kaszy manny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Jabłecznik domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną.Jajka roztrzepać z cukrem i dodać do masy ,wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części jedną większą a drugą mniejszą.
  • prażymy jabłka 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić na plastry,wymieszać z cukrem i cynamonem,podlać pół szklanki wody i na małym ogniu dusić około 15 minut.Pod koniec wsypać kasze mannę i cynamon wymieszać i wystudzić masę. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno większą porcją ciasta wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp 180*c przez 50 minut.
  • przed pieczeniem 3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć jabłecznik cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować