Jabłecznik Andzi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zwykłe ciasto po małej zmianie

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    80 dkg mąki pszennej
    40 dkg margaryny
    20 dkg cukru pudru
    4 łyżki śmietany
    2 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2 kg kwaskowatych jabłek
    szklanka cukru
    2 łyżki cynamonu

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    półtorej łyżki mąki pszennej
    półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik andzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta zagnieść za jednolite ciasto i podzielić na 4 równe części. Dwie blaszki o wymiarach 35x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w każdej ułożyć na dnie po jednej rozwałkowanej części ciasta.
    Jabłka obrać pokroić na małe kawałki dodać cukier i cynamon i podsmażyć. Można dodać odrobinę wody na początku smażenia. Następnie po połowie gotowej masy jabłkowej, wyłożyć równo na przygotowane w blaszkach ciasto i przykryć je pozostałymi, rozwałkowanymi porcjami ciasta.
    Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

    Masa budyniowa:
    Z mleka odlać pół szk. i roztrzepać w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączną, ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z masłem na jednolitą masę.

    Sposób przełożenia:
    Jedno ciasto z jabłkami>>masa budyniowa>>drugie ciasto z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować