• 1 godz. 30 min

Wciąż szukam nowych przepisów na jabłeczniki i szarlotki które wprost uwielbiam. Ostatnio wpadł mi w oko przepis na Jabłecznik alzacki ze wspaniałymi nacięciami na jabłkach. Przepis z niewielkimi moimi zmianami pochodzi z książki "Mała szkoła pieczenia".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    150 g mąki
    40 g cukru pudru
    75 g twarogu
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    3 łyżki oleju
    Na obłożenie:
    900 g małych jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    80 g cukru
    3 jajka
    125 ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik alzacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i szczyptę soli.. Następnie dodajemy twaróg, olej, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Formujemy brzeg o wysokości 2-3 cm. w Kilku miejscach robimy widelcem kilka otworów. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • 3. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą część jabłek nacinamy równomiernie ostrym nożykiem i łączymy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka układamy na cieście wypukłą stroną do góry.
  • 4. W miseczce łączymy jajka ze śmietaną i cukrem. Ciasto z jabłkami zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy całość kolejne 30-40 minut.

Porady

Jabłecznik studzimy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy listkami mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować