Jabłecznik alzacki

4.5 (158 ocen)

  • 45 min

Ten jabłecznik nie tylko dobrze wygląda ale i smakuje. Krem jest delikatny i świetnie uzupełnia jabłkową nutę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły dlatego znika momentalnie!

  • 45 min

Składniki:

  • TORTOWNICA 26CM

    Ciasto: 150g mąki
    ½ torebki proszku do pieczenia
    40g cukru pudru
    szczypta soli
    łyżeczka cukru waniliowego
    75g twarogu
    2 łyżki mleka
    3 łyżki oleju

    Nadzienie: 900g małych jabłek (kwaskowych)
    2 łyżki soku z cytryny
    70g cukru
    3 jajka
    125ml śmietany
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik alzacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  • 2. W zagłębienie w mące włożyć twaróg, wlać mleko i olej. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.
  • 3. Umyć i obrać jabłka, pokroić na połówki i wyciąć gniazda. Wypukłą stronę jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.
  • 4. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3-4 mm i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy. Obciąć wystające nad brzeg formy kawałki ciasta. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku podpiec ciasto przez 10 minut.
  • 5. W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem. Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i zalać masą z jajek i piec przez następne 30 minut.
    UWAGA: Do masy jajecznej można również dodawać zmielone migdały lub orzechy.
  • 6. Po ostudzeniu jabłecznik oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować