Ten jabłecznik nie tylko dobrze wygląda ale i smakuje. Krem jest delikatny i świetnie uzupełnia jabłkową nutę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły dlatego znika momentalnie!
Jabłecznik alzacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
2.W zagłębienie w mące włożyć twaróg, wlać mleko i olej. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.
3.Umyć i obrać jabłka, pokroić na połówki i wyciąć gniazda. Wypukłą stronę jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.
4.Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 3-4 mm i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy. Obciąć wystające nad brzeg formy kawałki ciasta. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku podpiec ciasto przez 10 minut.
5.W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem. Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i zalać masą z jajek i piec przez następne 30 minut.
UWAGA: Do masy jajecznej można również dodawać zmielone migdały lub orzechy.
Komentarze