Jabłczanka

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Zupa mojego dzieciństwa. Doskonały smak lata na talerzu

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jabłka
    2 goździki
    szczypta cynamonu
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki kisielu cytrynowego
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jabłczanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dokładnie umyć i obrać.
  • 2. Zagotować ok 2 l wody, dodać skórki z jabłek. goździki i chwilę pogotować.
  • 3. Jabłka w tym czasie pokroić na cząstki. Z kompotu wyjąć skórki i goździki a włożyć pokrojone jabłka.
  • 4. Gotować do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodać kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu.
  • 5. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy.
  • 6. Makaron ugotować wg przepisu. Na talerz wyłożyć 2 - 3 łyżki makaronu i zalać zupą.

Porady

Makaron można dodać bezpośrednio do garnka z zupą. Z cynamonu, jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować. Zupę można dosłodzić wg swojego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować