Zupa - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido. Dodałam buraki i jabłko. Zupa jest bardzo gęsta, ma piękny kolor i jest dość słodka dzięki burakom i jabłku. Dobrze się tutaj komponuje smak curry. Pasuje zarówno na obiad jak i kolację.
25 min
Składniki:
2 buraki
biała część pora – 20 cm długości
1 słodkie jabłko obrane
pół dyni hokkaido
2 szklanki bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki łagodnego proszku curry
sól
Zupa z dyni i buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w plastry, jabłko na kawałki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju i podsmażyć warzywa i jabłko przez 4 minuty. Wlać bulion, dynię ze skórką, pokrojoną na kawałki i wsypać curry. Gotować 20 minut. Zmiksować, dodać szczyptę soli do smaku i gotowe!
Komentarze