Italian meatballs czyli włoskie pulpeciki

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeśli znudziły się Wam kotlety mielone to zapraszam na pulpeciki w domowym sosie pomidorowym z pieczonych pomidorów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 puszki pieczonych pomidorów w sosie własnym
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich (np. odrobina oregano, bazylii, szałwii, cząbru, tymianku, majeranku)
    - ok. 1/3 szklanki bułki tartej zmieszanej z odrobiną oregano
    - 2 łyżeczki sproszkowanego parmezanu
    - sól i świeżo mielony pieprz do smaku (ja użyłam łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli)
    - ok. 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    - olej lub oliwa z oliwek do smażenia
    - świeża posiekana natka pietruszki

    - Do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości zimnej wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Italian meatballs czyli włoskie pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zmieszania mięsa mielonego z bułką tartą, i ziołami włoskimi. Dodajemy sól i pieprz, odrobinę mleka i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Na oliwie podsmażamy kawałeczki czosnku i dodajemy do mięsa.
  • 3. Formujemy dość małe kuleczki z mięsnej masy i obsmażamy na złoto. Przekłądamy na talerzyk i zajmujemy się przygotowaniem sosu.
  • 4. Pomidory z puszki blendujemy lub miksujemy dodając jeszcze 1-2 podsmażone na oliwie ząbki czosnku.
  • 5. Sos przelewamy do rondelka i dodajemy pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
  • 6. Jeśli sos nie jest zbyt gesty, możemy dodać do niego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Po tym sos powinien się zagęscić.
  • 7. Podajemy z makaronem. Posypujemy świeżą natką pietruszki, i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować