Włoskie risotto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kuchnia włoska to ocean możliwości i pyszności. Jednym z dań wywodzących się ze słonecznej Italii jest risotto.Ten przepis skomponowałam sama z typowo włoskich składników.

  • 40 min

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio
    litr bulionu drobiowego
    20 dag boczku wędzonego
    1 młoda cukinia
    8 suszonych pomidorów
    cebula
    garść szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy
    łyżka masła
    pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Włoskie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek rozgnieść. Przesmażyć oba składniki na oliwie. Dodać do tego ryż i dokładnie wymieszać.
  • 2. W następnej kolejności pokroić cukinię na krążki, a każdy krążek na ćwiartki. Pomidory odsączyć z zalewy i drobniutko poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu cukinię, pomidory, boczek i dalej przesmażać. Dodać przyprawy
  • 3. Kiedy ryż będzie szklisty wlewamy pierwszą partię bulionu, aby zakryła całą potrawę. Na wolnym ogniu dusimy do momentu aż płyn wyparuje. Wtedy wlewamy kolejną partię bulionu i znów czekamy aż wyparuje. W sumie ryż powinien dusić się w bulionie około 20 minut. Zestawiamy ryż z ognia i do gorącego dodajemy masło. Mieszamy. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

Porady

Konsystencja risotta powinna być lekko płynna i kremowa, dlatego raczej podaje się je w głębokich talerzach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować